• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

Vredesfonds Ieper

Vredesfonds

Lees meer

De genomineerden voor de Vredesprijs 2023

Genomineerden 2023

Stemmen voor Vredesprijs 2023

Stemmen

Voorstelling Vredespijs

Korte film Vredesprijs

UITREIKING VREDESPRIJS 2020

Iedereen welkom op de uitreiking Vredesprijs stad Ieper 2020.

Jongeren uit de Ieperse secundaire scholen brachten in het voorjaar van 2020 hun stem uit voor één van de 5 genomineerden van de Vredesprijs 2020. Dit waren Rebecca Johnson, Women solidarity network Yemen, Borderline Sicilia en Mukhtar Mai en Campaign to Stop Killer Robots. De jongeren kozen laatstgenoemde als laureaat voor de Vredesprijs 2020. Covid-19 liet niet toe om de Vredesprijs vorig jaar uit te reiken.

Met één jaar uitstel is de stad blij om naar aanleiding van wapenstilstand de nieuwe campagnecoördinator Isabelle Jones en haar collega Ousman Noor (Directeur Overheidsbetrekkingen) te kunnen ontvangen in Ieper om de Vredesprijs 2020 te overhandigen.

De campagne

Campaign To Stop Killer Robots werd in oktober 2012 opgericht. Het is een initiatief en samenwerkingsverband van niet-gouvernementele organisaties (ngo's). Het doel van de campagne is de realisatie van een wereldwijd verbod op volledig autonome wapens. Killer Robots, zo worden ze genoemd, zijn immers wapensystemen die met artificiële intelligentie zijn uitgerust en die in staat zijn om volledig zelfstandig te handelen. Zonder ook maar enige menselijke tussenkomst zullen deze wapens (want ze zijn er op vandaag – officieel - nog niet) oordelen over leven en dood. De campagne wil voorkomen dat dit soort wapens, waar een aantal landen zoals China, USA, Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk… heel erg op inzetten en in investeren ooit zouden kunnen worden ingezet in oorlog.

De campagne telt 160 leden in 66 landen. In België zijn Pax Christi Vlaanderen, Vredesactie en de Vrouwenraad lid van het netwerk. Zij dringen er elk op hun manier bij de federale overheid op aan om mee te werken aan de realisatie van het wereldwijde verbod. Wereldwijd probeert de campagne dus landen te overtuigen voor het wereldwijde verbod. Inmiddels hebben 30 landen hun steun verleend aan de campagne die overigens ook de steun krijgt van de Secretaris Generaal van de VN Guterres die duidelijk stelt dat “autonome machines met de macht en de beoordelingsvrijheid om doelen te selecteren en mensen te doden zonder enige menselijke tussenkomst politiek onaanvaardbaar en moreel verwerpelijk zijn en door het internationale recht verboden zouden moeten worden.”

De uitreiking

De effectieve uitreiking zal plaats vinden op 11 november om 20u30 in CC Het Perron. De stad nodigt alle Ieperlingen uit om de uitreiking bij te wonen.

Graag jouw aanwezigheid communiceren met de Vredesdienst van de stad op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch op 057 239 459