• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

Vredesprijs 2023

Klik op de afbeelding van de genomineerden voor meer informatie

De stad Ieper zal in 2023 voor de achtste keer haar Vredesprijs uitreiken aan een persoon of organisatie die zich in het recente verleden waar ook ter wereld heeft ingezet voor de Vrede. Om genomineerden te kiezen stelt het Vredesfonds van de stad Ieper iedere keer een selectiecomité samen. Alle leden van het comité doen voorstellen voor mogelijke kandidaten en komen vervolgens in Ieper samen om deze lange lijst (dit jaar 43 kandidaten) te herleiden tot een shortlist van 5 genomineerden.

Naar aanleiding van 11 november 2023 werd Princess Inyang Okokon door de stad Ieper uitgenodigd om de Vredesprijs van de stad in ontvangst te nemen. Leerlingen uit het secundair onderwijs hadden haar in de loop van het voorbije schooljaar tot laureate verkozen uit een lijst van 6 genomineerden.

Tijdens de uitreiking sprak Dr. Sarah Adeyinka de laudatio uit. 

Het selectiecomité 2023

Het selectiecomité kwam op 13 en 14 mei samen en nomineerde dit jaar niet 5, maar 6 kandidaten voor de Vredesprijs 2023. We stellen ze hieronder in willekeurige volgorde voor.

Isabelle Jones: is campagneleider van de internationale Campagne 'To stop Killer Robots'. Deze wereldwijde campagne won de Vredesprijs van de stad Ieper 2020. Driejaarlijks nodigt de stad de vorige laureaat uit om in het volgende selectiecomité te zetelen.

Sybille Bauer: zetelt voor de tweede keer in het comité namens het vermaarde internationaal instituut voor Vredesonderzoek uit Stockholm. Zij zat het selectiecomité voor.

Brenda Stoter Boscolo: is een Nederlandse journaliste die schrijft over het Midden-Oosten. Haar artikelen worden internationaal gepubliceerd en verschijnen ook in Nederlands/Belgische kranten en tijdschriften, waaronder Trouw, Algemeen Dagblad, Opzij, De Tijd, MO*, De Morgen... haar boek ‘Het vergeten volk' behandelt de genocide op Jezidi.

Sarah Adeyinka: onderzoeker bij het Centrum voor de Sociale Studie van Migratie en Vluchtelingen van de Universiteit Gent.

Nils Duquet: voormalig onderzoeker, maar nu directeur van het Vlaams Vredesinstituut.

Ulrich Schneckener: Hoogleraar Internationale Betrekkingen & Vrede en Conflictstudies aan de Universiteit van Osnabrück.

Wouter Sinaeve: educatief medewerker van het In Flanders Fields musuem, zetelt namens het Vredesfonds in het selectiecomité.

burgemeester Talpe: burgemeester van de stad Ieper, zetelt namens het stadsbestuur in het selectiecomité.

Bert Vangheluwe vertegenwoordigt de stem van de Ieperse jongeren in het selectiecomité.

Filip Deheegher: Coördinator van de Vredesprijs van de stad Ieper - secretaris van het selectiecomité.

 

selectiecomite2020

Onder: Sarah Adeyinka, Burgemeester Emmily Talpe, Isabelle Jones, Bert Vangheluwe, en Brenda Stoter Boscolo
Boven: Wouter Sinaeve, Sybille Bauer, Nils Duquet, Filip Deheegher en Ulrich Schneckener

Meer informatie over de Vredesprijs via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 057 239 459