• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

Forbidden Stories


forbiddenstories1

Forbidden Stories is een netwerk van journalisten met als missie het beschermen, opvolgen en publiceren van het werk van andere journalisten die worden bedreigd, gevangengezet of vermoord. Het is het enige bestaande programma met deze missie.

Het netwerk werd opgericht door Laurent Richard nadat hij op 7 januari 2015 geconfronteerd werd met de dood van de journalisten van Charlie Hebdo. Die ochtend werden deze collega-journalisten die op dezelfde verdieping werkten in een Parijs kantoorgebouw vermoord door twee terroristen, leden van Al Qaeda. Het bloedbad maakte hem meer dan ooit bewust van de kwetsbaarheid van een vrije pers.

Het was zijn doel om censuur te verslaan door middel van collaboratieve journalistiek en toegang te garanderen tot onafhankelijke informatie over kritische onderwerpen

Het doel van Forbidden Stories is dus om onderzoek levend te houden en ervoor te zorgen dat een zo groot mogelijk aantal mensen toegang heeft tot onafhankelijke, ongecensureerde informatie over cruciale onderwerpen, waaronder het milieu, gezondheid, mensenrechten en corruptie.

Met haar "Safebox Network" zorgt Forbidden Stories ervoor dat journalisten die bedreigd worden hun informatie veilig kunnen stellen. Het netwerk biedt hen de mogelijkheid om hun gevoelige informatie in één van hun beveiligde communicatiekanalen te droppen. Als er iets met een journalist gebeurt, zal Forbidden Stories ervoor zorgen dat zijn of haar verhalen overleven, over de grenzen heen, voorbij regeringen, voorbij censuur.

Ook al wordt de boodschapper vermoordt, de boodschap blijft bestaan.

leeshetvolledigedossier