• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

Karinna Moskalenko

Karinna1

Karinna Moskalenko werd geboren in 1954 tijdens het Sovjetregime. Ze studeerde in 1976 af in de rechten aan de staatsuniversiteit van Leningrad (St.Petersburg). Tijdens een daarop volgende stage in de rechtbank in Moskou werd ze zich zeer bewust van het feit dat het rechtssysteem in de Sovjet Unie onrechtvaardig was en geen rechten toekende aan beschuldigden die in voorlopige hechtenis zaten. De situatie waarin deze mensen verkeerden was niet menselijk. Wie al een proces achter de rug had, was er vaak nog veel slechter aan toe.

Het was voor haar meteen ook duidelijk dat zij geen actrice wilde zijn in een schijnvertoning.  Ze bleef niet bij de pakken zitten. Er was duidelijk werk aan het rechtsapparaat in haar land. Ze besliste om zich te gaan inzetten om de rechten van beschuldigden en de meest kwetsbare mensen te gaan verdedigen. Daarom specialiseerde zij zich in mensenrechten aan de universiteit van Birmingham.   

Ze richtte het in Moskou gevestigde ‘Centre of Assistance to International Protection’ en werd er de eerste  directeur van. Nadat Rusland lid was geworden van de raad van Europa kon zij internationale mechanismen gebruiken om in beroep te gaan tegen onrechtvaardigheden. Zo kon Moskalenko politieke tegenstanders van het regime en mensen die omwille van hun mening door het regime veroordeeld werden, helpen en bijstaan om hun rechten te waarborgen. Zij spande als eerste een zaak  tegen de Russische Federatie voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en won die ook.

In 2006 richt ze het ‘Centre de la protection internationale’ op in Straatsburg, waarvan zij tot augustus directeur was. s. Zij blijft politieke tegenstanders van het regime en mensen die omwille van hun mening vervolgd worden, verdedigen.  Het Centrum heeft inmiddels meer dan 600  zaken gewonnen waarvan Moskalenko er zeker 100 heeft gepleit.

Recent werd ze door de Hoge Vertegenwoordiger van de Rechten van de Mens van de VN aangesteld om als voorzitter van een expertengroep de mensenrechten op te volgen in Wit-Rusland.

leeshetvolledigedossier