• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

Mahbouba Seraj

MSeraj1

Mahbouba Seraj werd in 1948 in Kabul geboren enstudeerde af aan de universiteit. Toen de Sovjetunie Afghanistan binnenviel in 1978, en zowat haar hele familie werd uitgemoord, vluchtte ze via Duitsland naar de VS.

In 2003, na 25 jaar ballingschap, keerde ze terug naar Afghanistan om te strijden voor vrouwenrechten. “Toen ik terugkwam had ik mij voorgenomen om de stem te zijn van de stemlozen, meisjes en vrouwen.” Ze startte het Radioprogramma ‘Our beloved Afghanistan’, waarin de rechten van vrouwen en meisjes een vast item werden. Daarnaast zette zich in voor de deelname van vrouwen aan de politiek.

Zij is nu directrice van het Afghan Women's Skills Development Centre (AWSDC) : een organisatie met als doel het lijden van Afghaanse vrouwen en kinderen te verminderen.

Mahbouba :”Nu de Taliban de macht heeft gegrepen, is er veel dat moet worden gedaan. Het belangrijkste is gewoon overleven, als vrouw, als organisatie, als voorvechter voor vrouwenrechten  en als directeur van een vrouwenorganisatie in Afghanistan. We moeten de jonge generatie van Afghaanse vrouwen en meisjes beschermen en opleiden.  Wie niet heeft geleefd in een land dat systematisch vrouwen en meisjes onderdrukt, kan dit moeilijk begrijpen. Vrouwen onderdrukken betekent niet per se ze te doden, maar hun rechten en hun bestaan te negeren:  door hen onderwijs, gezondheidszorg, vrijheid om te gaan en staan waar ze willen zonder begeleiding te ontzeggen en hen geen kansen te bieden om te reizen of te werken.  Ik moet hier zijn om ervoor te zorgen dat onze stem gehoord wordt en we niet levend begraven worden.”

leeshetvolledigedossier