• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

Mukhtar Mai, Pakistan

MMP foto3

Mukhtar Mai is een Pakistaanse vrouw uit het heel landelijke dorp Meerwala, in Pakistan. In juni 2002 werd ze het slachtoffer van een groepsverkrachting als een vorm van eerwraak, en dit op bevel van een stamraad van de lokale Mastoi Baloch-clan die rijker en machtiger was dan haar Tatla-clan in dat gebied. (Haar jongere broer zou een relatie gehad hebben met een vrouw uit de andere clan.)

In tegenstelling tot wat heel veel vrouwen doen die dit meemaken - ze willen de schande van de familie niet dragen - pleegde Mukhtar geen zelfmoord, maar spande een rechtszaak aan tegen deze mannen. Dit werd zowel door de binnenlandse als de internationale media opgepikt. Op 1 september 2002 veroordeelde de rechtbank 6 mannen (inclusief de 4 verkrachters) ter dood voor verkrachting. In 2005 werden 5 van de 6 in beroep vrijgesproken wegens onvoldoende bewijs en de straf voor de zesde man omgezet in een levenslange gevangenisstraf. In hoger beroep kwam ook de laatste beklaagde vrij in 2011.

Het feit dat ze de daders heeft aangeklaagd bezorgde haar zowel erkenning als tegenstand. Haar eigen veiligheid en die van haar familie is precair, maar toch blijft Mukhtar vrouwen verdedigen van wie de rechten door eremoorden, geweld, verkrachting, enz… worden geschonden.

Mukhtar heeft het compensatiegeld dat ze ontving, gebruikt om een school en ziekenhuis in haar dorp Meerwala (deze instellingen ontbraken) te bouwen en een opvanghuis te openen voor mishandelde vrouwen. Inmiddels bouwde ze een tweede school waar samen zo’n 600 kinderen schoollopen.

leeshetvolledigedossier