• GENOMINEERDEN 2020 // The campaign to stop Killer Robots

  • GENOMINEERDEN 2020 // Borderline Sicilië

  • GENOMINEERDEN 2020 // Rebecca Johnson

  • GENOMINEERDEN 2020 // Mukhtar May, Pakistan

  • GENOMINEERDEN 2020 // Women solidarity network Yemen

Vredesprijs 2014

Tijdens haar bijeenkomst van 26 - 27 april 2013 nomineerde het selectiecomité volgende personen en organisaties voor de vredesprijs. De 5 genomineerden in willekeurige volgorde:

0 zochrot Yolanda-Becerra-Vega
Malala Yousafzai Sherko-Bekas ndwmi

Het selectiecomité 2014

In 2014 zal de stad Ieper voor de vijfde keer haar vredesprijs uitreiken aan een persoon of organisatie die zich in het recente verleden waar ook ter wereld verdienstelijk heeft gemaakt voor de wereldvrede. Zoals dit ook steeds in het verleden is gebeurd, stelde het Vredesfonds van de stad Ieper dat de vredesprijs voor de stad Ieper uitwerkt en coördineert ook nu een groep samen die 5 personen of organisaties zal voordragen die in aanmerking komen voor de vredesprijs. Dit selectiecomité zal uit een lijst namen die ze zelf hebben aangebracht, en die werden aangevuld door leden van het vredesfonds, individuele burgers uit Ieper, vredesorganisaties uit Vlaanderen 5 personen of organisaties nomineren voor de vredesprijs.

De samenstelling van het comité:

Tomas Baum,
directeur van het Vlaams Vredesinstituut – voorzitter van het comité

Dr. Denis Mukwege,
laureaat vredesprijs 2011

Houzan Mahmoud,
oprichtster van "Women's freedom in Iraq"

Gie Goris, 
hoofdredacteurMo-www.mo.be         

Jeanne Devos,
National domestic workers movement

Jennie Vanlerberghe, 
Moeders voor Vrede

Ruth Vermot, 
voorzitter van "1000 peace women across the globe"

Linde Goossens,
vertegenwoordiger voor de Ieperse Jeugd

Filip Deheegher,
verantwoordelijke vredesprijs stad Ieper

 P1020493 1

Het selectiecomité kwam bijeen op vrijdag 26 april om kennis te maken met elkaar en met de stad, het verleden van de stad, het engagement van Ieper als Vredesstad. Op 27 april 2013 nomineerde het selectiecomité drie personen en twee organisaties voor de vredesprijs van de stad.

U merkt dat Dr. Denis Mukwege ontbreekt op de foto. Dr. Mukwege was niet aanwezig tijdens de bijeenkomst gezien hij geen escorte kreeg naar de luchthaven. Om veiligheidsoverwegingen werd hem afgeraden (vorig jaar nog werd een aanslag op hem gepleegd) om het Panzi Ziekenhuis te verlaten. Hij schreef hierover volgende brief aan de overige leden van het comité.