• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

Vredesprijs 2020

Vredesprijs 2020 uitgereikt aan Campaign to stop Killer Robots

Tijdens de week van 7 tot 12 november 2021 verbleef het team van Campaign to stop Killer Robots in Ieper. De eerste twee dagen werden volledig gewijd aan het bezoeken van scholen en in gesprek gaan met de leerlingen die voor de Vredesprijs 2020 hadden gestemd. Het bracht een aantal interessante ontmoetingen tot stand en de Ieperse jongeren bleken best wel geïnteresseerd in het waarom van deze campagne en wat ze zelf kunnen doen om de campagne te steunen.

Op woensdag trok het 5 tal naar Brussel om er een hoorzitting over Killer Robots bij te wonen, leden van het parlement te spreken en deel te nemen aaneen publieksevenement dat door Pax Christi Vlaanderen werd georganiseerd.

Op donderdag 11 november woonde de groep het klassieke programma naar aanleiding van wapenstilstand, namen deels mee aan de eerste herdenking voor de burgerslachtoffers in de namiddag.

Op 11 november ‘s avonds ontving de groep de Vredesprijs van de stad Ieper ter waarde van 25.000 € en daarnaast ook een kunstwerkje van de Ieperse kunstenaar Ludwig Leupe.

Tijdens de uitreiking sprak Sibylle Bauer de laudatio uit en sprak Isabelle Jones namens de campagne de aanwezigen toe.

Het selectiecomité

Op 9 en 10 mei kwam in Ieper het selectiecomité voor de Vredesprijs van de stad Ieper bijeen. De opdracht van het selectiecomité bestaat er in om de longlist van aangebrachte kandidaten voor de Vredesprijs te herleiden tot een shortlist van 5 genomineerden.

Het selectiecomité voor de Vredesprijs 2020 bestond uit:

1) Tom Sauer, voorzitter van het selectiecomité, Hoofddocent aan de faculteit politieke wetenschappen aan de universiteit Antwerpen.
2) Bert De Vroey, journalist buitenland redactie VRT
3) Majd Khalaf, woordvoerder van The White Helmets – laureaat van de Vredesprijs 2017
4) Brigitte Herremans, woordvoerster bij het Vlaams Vredesinstituut.
5) Sybille Bauer,directeur van de studiedienst bewapening en ontwapening bij SIPRI, Stockholm International Peace Research Institute.
6) Alexandra Moyaert, Ieperse jongere.
7) Toon Candaele, Ieperse jongere
8) Emmily Talpe, burgemeester en Vertegenwoordiger van het Vredesfonds in het comité
9) Filip Deheegher, secretaris van het selectiecomité

 

selectiecomite2020

Onder: Majd Khalaf, Emmily Talpe, Alexandra Moyaert, Sybille Bauer
Boven: Tom Sauer, Toon Candaele, Brigitte Herremans, Bert De Vroey

Leden van het selectiecomité, vredesorganisaties, individuele Ieperlingen, leden van het organiserende Vredesfonds schoven samen 48 kandidaten naar voor. Het selectiecomité selecteerde uit deze lijst volgende vijf personen en organisaties voor de Vredesprijs 2020.

Meer informatie over de Vredesprijs via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 057 239 459