• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

Rebecca Johnson

Dr. Rebecca Johnson richtte in 1996 het “Acroniem Instituut voor Ontwapeningsdiplomatie” op, een organisatie die kwalitatieve analyses en strategieën levert voor het ontwikkelen en ondersteunen van multilaterale ontwapenings- en veiligheidsovereenkomsten. Rebecca werkt al meer dan 30 jaar op het gebied van nucleaire ontwapening en non-proliferatie en wordt internationaal erkend als een expert op dit gebied.

Voor ze Acroniem oprichtte was ze actief als activiste inzake ontwapening en vervolgens als analiste bij de onderhandelingen over het CTBT (Comprehensive Test Ban Treaty). Het alomvattend kernstopverdrag verbiedt alle kernexplosies in elke omgeving, zowel voor militaire als civiele doelen. Haar boek ‘Unfinished Business’ wordt als essentieel handboek over het onderwerp beschouwd.

Rebecca's werk voor het Acroniem Instituut geeft de voorkeur aan nucleaire ontwapening en veiligheid, waarin zij bijzondere expertise heeft op het gebied van nucleaire technologieën, en verdragen zoals het CTBT en het Non-Proliferatieverdrag (NPV).

Ze is lid van het International Panel on Fissile Materials. Het IPFM werd in 2006 opgericht en bestaat uit onafhankelijke nucleaire experts. Het heeft tot doel internationale initiatieven te bevorderen om alle voorraden hoogverrijkt uranium en afgescheiden plutonium, de belangrijkste materialen in kernwapens, te beveiligen, sterk te verminderen en de verdere productie ervan te beperken.

Daarnaast is Rebecca Johnson lid van de internationale stuurgroep van de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN). Zij was co-voorzitter van ICAN en de eerste voorzitter van ICAN Europe-Midden-Oosten -Afrika (EMEA), dat in 2011 in Genève werd opgericht om de voorwaarden te scheppen voor de onderhandelingen over en de uitvoering van een wereldwijd nucleair verbodsverdrag. Ze is één van de leidende figuren van ICAN UK.

leeshetvolledigedossier