• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

The campaign to stop Killer Robots

8606658211 d01da84bfe b

Killer Robots zijn autonome wapensystemen die een doelwit kunnen selecteren en aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle. Dit betekent dat het wapensysteem dodelijk geweld kan gebruiken zonder directe instructies van een mens. Deze functie kan worden toegepast op verschillende wapensystemen, zoals een gevechtstank, straaljager of een schip. Een veel voorkomend misverstand is dat killer robots hetzelfde zijn als drones. Bij een drone is er echter een mens die doelwitten op afstand selecteert en besluit aan te vallen.

De Verenigde staten, China, Israël, Zuid-Korea, Rusland en het Verenigd Koninkrijk werken aan dit soort wapensystemen die autonome besluiten kunnen nemen over het selecteren en aanvallen van doelwitten. Killer robots bestaan dus nog niet, maar er zijn al wel voorlopers die de trend naar verdergaande autonomie duidelijk laten zien. Dit roept vele juridische, veiligheids- en ethische bezwaren op. Laten wij machines beslissen over leven en dood? Wie is verantwoordelijk als er iets fout loopt? Maakt zo’n wapen het verschil tussen een burger en soldaat, etc…?

Een groep van internationale NGO’s onder leiding van Human Rights Watch heeft de internationale campagne ‘to stop Killer Robots’ opgezet. De campagne heeft tot doel om tot een wereldwijd verbod te komen op de ontwikkeling, productie en inzet van killer robots.

leeshetvolledigedossier