• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

Malala Yousafzai gekozen tot laureaat 2014

In het voorjaar van 2013 nomineerde een selectiecomité de Israëlische organisatie Zochrot, de Colombiaanse Yolanda Becerra Vega, de Koerdische Irakees Sherko Bekas, de Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indische organisatie The Nartional Domestic workers Movement voor de Vredesprijs van de stad Ieper

Van 1 september 2013  tot en met 30 april kon gestemd worden voor 4 van de 5 genomineerden voor de vredesprijs van de stad Ieper. In totaal werden 2895 stemmen uitgebracht. Dit is 315 stemmen meer in vgl. met de vredesprijs van 2011. (+ 11% stemmen). Concreet hebben om en bij 2000 leerlingen van het secundair onderwijs hun stem uitgebracht. Dit jaar dus zo'n 850 volwassenen die hun stem hebben uitgebracht (individueel via de website, collega's op het stadhuis, via verenigingen, een initiatief ism met de kerk,...

Laureaat van de vredesprijs 2014 is Malala Yousafzai. Bijna de helft van de mensen die hun stem hebben uitgebracht kozen voor dit 16-jarige Pakistaanse meisje dat wereldwijd een icoon is geworden voor het recht op onderwijs. In oktober 2012 werd zij door de Taliban in Pakistan op weg van school naar huis neergeschoten omwille van haar uitlatingen tegen de Taliban. Deze tiener verzette zich immers al een tijd onder de pseudoniem Korenbloem tegen de manier waarop de Taliban te keer ging tegen meisjes die in de Swat vallei school liepen.  Tussen 2009 en 2012 vernielde de Taliban tussen de 150 en 200 meisjesscholen. Na spoedoperaties in oktober 2012 in Pakistan, is ze overgevlogen naar Engeland, waar ze op vandaag nog steeds met haar familie woont in Birmingham. Op haar 16e verjaardag die uitgeroepen werd tot Malala Day sprak ze in de VN-gebouwen in NY over het recht voor alle kinderen van de wereld, jongens en meisjes, om school te lopen, onderwijs te volgen. Inmiddels heeft ze haar eigen stichting en mocht een aantal prijzen in ontvangst nemen.

De uitslag van de stemming werd maandag 5 mei met unanimiteit van stemmen bekrachtigd tijdens de bijeenkomst van de Ieperse Gemeenteraad.

Malala Yousafzai zal uitgenodigd worden om de vredesprijs van de stad Ieper in ontvangst te komen nemen naar aanleiding van 11 november later dit jaar.