• GENOMINEERDEN 2023 // Combatants for Peace

  • GENOMINEERDEN 2023 // INEW

  • GENOMINEERDEN 2023 // Forbidden Stories

  • GENOMINEERDEN 2023 // Karinna Moskalenko

  • GENOMINEERDEN 2023 // Mahbouba Seraj

  • GENOMINEERDEN 2023 // Princess Okokon

Vredesfonds Ieper

Vredesfonds

Lees meer

De genomineerden voor de Vredesprijs 2023

Genomineerden 2023

Stemmen voor Vredesprijs 2023

Stemmen

Voorstelling Vredespijs

Korte film Vredesprijs

Genomineerden Vredesprijs 2017 gekend

De stad Ieper zal in 2017 voor de zesde keer haar driejaarlijkse vredesprijs uitreiken aan een persoon of organisatie die zich waar ook ter wereld inzet voor een betere, meer vredevolle wereld.De stad is en blijft er immers van overtuigd dat mensen die uitzonderlijke prestaties leveren op dit vlak gesteund moeten worden en dat hun werk onder de aandacht mag worden gebracht. De prijs bedraagt een geldelijke som van € 25000. Een internationaal selectiecomité dat door het Vredesfonds van de stad werd samengesteld koos uit een veel langere lijst van kandidaten vijf effectief genomineerden. Zij werden inmiddels allen gecontacteerd en hebben de nominatie ook aanvaard

De Vredesprijs wil in eerste instantie een educatief project zijn, want de ultieme keuze van de effectieve laureaat wordt prioritair in handen gelegd van de schoolgaande jeugd in Ieper (en daarbuiten).Nadat ze de genomineerden in de loop van het komende schooljaar bestudeerd zullen hebben in de klas zullen ze allen de kans krijgen om hun stem uit te brengen voor de genomineerde van hun keuze.De Ieperse jeugd speelt met andere woorden een cruciale rol bij de definitieve keuze.Om van de Vredesprijs van de stad Ieper nog meer de Vredesprijs van de Ieperlingen te maken worden ook de volwassen Ieperlingen uitgenodigd om hun stem uit te brengen. Dit zal kunnen vanaf de maand september.

De stemperiode zal immers gestart worden tijdens de bijeenkomst van de Ieperse gemeenteraad van september. Dan krijgen de leden van de raad als eersten de kans om hun stem uit te brengen

Op 29 en 30 april 2016 kwam het door het vredesfonds samengestelde internationaal selectiecomité bijeen in Ieper en nomineerde 5 personen/organisaties voor de vredesprijs 2017.

Hieronder vindt u -  in willekeurige volgorde - een overzicht van deze vijf genomineerden.

Dr Saravanamuttu en het Centre for Policy Alternatives in Sri Lanka

Dr Saravanamuttu is de oprichter van het Centre for Policy Alternatives in Sri Lanka. Het CPA werd opgericht  in de vaste overtuiging dat er een dringende noodzaak was om de instellingen van het land te versterken, werk te maken van capaciteitsopbouw voor een degelijk bestuur en de transformatie van het conflict in Sri Lanka. Met de oprichting van CPA wilde Saravanamuttu ook duidelijk aangeven dat niet partijgebonden middenveldorganisaties een belangrijke en constructieve bijdrage kunnen leveren om dit proces te versterken. De eerste rol die het centrum voor zich zag op het vlak van openbaar bestuur is een proactieve en bemiddelende rol, die gericht is op de verspreiding en pleitbezorging van beleidsalternatieven voor geweldloze conflictoplossing en democratisch bestuur. Zodoende omvat het werk van CPA een zeer grote onderzoekscomponent die er op gericht is om aanbevolen beleidsalternatieven te identificeren en te ontwikkelen.

CPA ziet het als haar missie en opdracht om de bijdrage van het maatschappelijke middenveld door middel van onderzoeksprogramma’s te vergroten en te pleiten voor een democratische bestuur en vrede. Prioritair hierin is het respecteren van de mensenrechten.

Victor Ochen

Victor Ochen werd geboren in 1981 en is een Oegandese jongerenleider en activist die als kind zelf  IDP (internal displaced person) was in Noord Oeganda. Zelf is hij nooit ontvoerd door het regeringsleger van de Heer (Joseph Kony), maar hij heeft het wel in zijn onmiddellijke omgeving en familie zien gebeuren. Als kind leefde hij echt in pure armoede, naar school gaan was omwille van de kost een aantal jaren onmogelijk, later kluste hij wat bij een lokale radio en brandde hij houtskool om de  kosten voor school te kunnen betalen. In 2005 richtte hij African Youth Initiative Network op. 

AYINET werkt rechtstreeks met de slachtoffers van de wreedheden die plaatsvonden tijdens de vijandelijkheden tussen de rebellenbeweging LRA en de regering van Uganda en is actief op drie vlakken: gezondheidszorg en psychosociale revalidatie voor mensen die hebben geleden onder ernstige verwondingen en misdaden, het betrekken van individuele burgers en gemeenschappen in het proces van wijzigend justitiesysteem, de versterking en de opleiding van jongeren in leiderschapsvaardigheden. Met deze domeinen in het achterhoofd maakt en implementeert  AYINET programma’s waarin het slachtoffer centraal staat, dit alles om gemeenschappen in staat te stellen een gezonde, vreedzame en rechtvaardige samenleving uit te bouwen

Hanan Al Hroub

Hanan al-Hroub groeide zelf op in een VN-vluchtelingenkamp voor Palestijnen in Bethlehem en werd als kind regelmatig blootgesteld aan geweld. Toen haar man voor de ogen van hun kinderen door de Israëlische Veiligheidsdiensten beschoten werd en gewond raakte, merkte Hanan al snel hoe traumatisch deze ervaring was geweest voor haar en haar kinderen. Ze stelde ook vast dat het onderwijs geen rekening hield met de traumatische ervaringen die veel kinderen hadden beleefd en zag de school resultaten van haar kinderen kelderen. Deze persoonlijke ervaring zette er haar toe aan om zelf in het onderwijs te stappen en ontwikkelde zo haar eigen methodieken om met kinderen te werken in de klas. Zij promoot hierbij de slogan “neen aan het geweld” . Ze beschrijft haar manier van werken in haar boek “We Play We Learn”, waarbij het woord wij heel belangrijk is. Samen verantwoordelijk zijn. Het gaat over vertrouwen ontwikkelen, het uitbouwen respectvolle en liefhebbende relaties tussen leerkracht en kinderen, en tussen de kinderen onderling, ze moedigt de kinderen duidelijk aan om samen te werken en beloont positief gedrag. Hanan Al Hroub won in 2015 The Global Teacher Prize.

The Syrian Civil Defence

Inmiddels woedt het conflict in Syrië ruim 5 jaar. Nu in het conflict in Syrië de openbare dienstverlening en hulpdiensten helemaal zijn weggevallen, rukken deze vrijwilligers (ook wel de White helmets – De Withelmen – genoemd ) bombardement na bombardement uit, riskeren deze mensen hun eigen leven om mensen in nood te helpen, ongeacht religie of politiek, doorzoeken zij kapotgeschoten gebouwen op zoek naar overlevenden op één van de gevaarlijkste plekken op aarde. Wanneer de Withelmen uitrukken om mensen van onder het puin te halen moeten zij rekening houden met de mogelijke aanwezigheid van nog niet ontplofte bommen en met het feit dat er nog meer bommen kunnen worden gedropt. Deze vrijwilligers hebben inmiddels meer dan 40.000 levens gered - en dit aantal groeit dagelijks. Zij filmen en fotograferen hun interventies zo veel als mogelijk en brengen op deze manier via sociale media ook het verhaal van wat er dagdagelijks gebeurt in het Syrische conflict naar buiten. Nu de internationale pers grotendeels wegblijft of geen toegang meer krijgt tot Syrië is dit essentieel.

Dr Khadija and The MIdwives for Peace

Dr Khadija studeerde in 2002 af als  gynaecologe. Ze studeerde dus op het moment dat de Taliban het voor het zeggen had in Afghanistan. In 2010 werd zij programmadirecteur van CMES Community Midwives Educating School in de Provincie Wardak ten zuid Westen van Kaboel. Vandaag is zij het hoofd van het “Norwegian Afghanistan Committee (NAC). Zij is een pionier onder de docenten aan verloskundigen in Afghanistan die vrede en geweldloosheid introduceert bij de studenten. Vroedvrouwen en vrouwelijke verpleegsters spelen een belangrijke rol in rurale, afgelegen gebieden en bij conservatieve families omdat zij degenen zijn die de vrouwen toegang (kunnen) verlenen tot gezondheidszorg. Tijdens het contact met patiënten kunnen zij hen niet alleen medisch bijstaan maar ook informeren over hun rechten als vrouw. Zo werkt Khadija aan bewustwording, wil ze dat vrouwen meer voor hun rechten opkomen. Naast het contact met vrouwen hebben deze vroedvrouwen ook contact met de mannen van hun patiënten, en kunnen zij vanuit hun positie het vertrouwen winnen van mannen, praten ze met mannen over bijvoorbeeld vrouwenrechten en geboorteplanning. Dr. Khadija ziet de vroedvrouwen als bruggenbouwers van (wederzijds) respect tussen mannen en vrouwen.